Trygg:anhörig består av flera olika delar:

Future Living-boxen som kopplas mot stadsnätet eller ditt bredband. Boxen gör att sensorerna i lägenheten alltid är uppkopplade, dygnet runt.

Smarta sensorer placeras i lägenheten utifrån den boendes behov och dina önskemål som anhörig.

Som anhörig och användare av Trygg:anhörig laddar du ner en app i din mobil. Via denna app håller du kolla på systemet och alla sensorer.

Appen heter Kalejdo Smarta Hem och kan laddas ner på App Store och Google Play. När väl appen är installerad, kan tjänsten Trygg:anhörig aktiveras.

Bilden till höger visar sidan med inställningar. Här anger du uppgifter Om anhörig, och kopplar sedan de sensorer som hör till systemet under Konfiguration.

När appen och sensorerna är installerade kan du skapa så kallade Rutiner, som sedan automatiskt följs i systemet. Det finns ingen begränsning i hur många Rutiner du kan skapa och du kan enkelt lägga till fler senare om du önskar.

Under Överblick (se bilden) får du en aktuell sammanställning av läget i lägenheten baserat på vilka sensorer du har i systemet.

Apple, the Apple logo, iPhone, and iPod touch are trademarks of Apple Inc., registered in the U.S. and other countries. App Store is a service mark of Apple Inc., registered in the U.S. and other countries.

Google Play och logotypen för Google Play är varumärken som tillhör Google Inc.

Exempel på Rutiner kan vara:

  • Om kaffebryggare är påslagen längre än 2 timmar -> skicka Notifiering
  • Om Ytterdörr är stängd, sedan öppnas och ingen rörelse detekteras på 20 minuter -> Ställ i läge "Utomhus"
  • Om ingen rörelse i lägenheten efter 09.00 -> skicka Notifiering
  • Vår box kopplar upp ditt larm mot vårt system så du kan hålla koll. Alla sensorer i lägenheten kommunicerar trådlöst med boxen.
  • Med en multisensor kan du se temperaturen i ett rum, mäta ljusstyrka och se om någon rör sig i rummet.
  • Med en magnetsensor ser man om en dörr är öppen eller stängd. I kombination med rörelsemätning kan man dra slutsats om en person är i rummet eller inte.
  • Med en smart plug kan du styra fjärrstyra utrustning och även hålla koll på om t.ex. kaffekokare eller tv-apparat är på längre än normalt.
  • Med en fuktsensor kan du få ett larm om något i lägenheten läcker.
  • Med en röksensor kan du få ett larm om rök utvecklas i lägenheten.

Lite mer om tekniken

Trygg:anhörig är en tjänst utvecklad i samarbete med Kalejdo Bredband AB och Indentive AB som driver en öppen digitaliseringsplattform för smarta IoT-tjänster ("Internet-of-Things") kallad Sakernas Stadsnät. Vår tjänst finns på plattformen tillsammans med andra tjänster såsom energitjänster, larm och smarta hem-tjänster. Detta gör att vi kan säkerställa en säkrare miljö och snabbare utveckling tillsammans med andra tjänsteleverantörer.

Sakernas Stadsnät finns primärt via de olika stadsnäten i Sverige. Vi distribuerar därför Trygg:anhörig via fibernät där det går. Finns det fibernät krävs inget Internet-abonnemang för vår tjänst, distributionen sker parallellt med och helt separerad från Internet-trafiken för ökad säkerhet.
En av de tyngst vägande skälen till att använda Kalejdos plattform är våra högt ställda krav kring informationssäkerhet och dataintegritet. Sakernas Stadsnät-plattformen ligger på Azure, Microsofts molnplattform för digitala tjänster. Som ett av världens största företag inom IT-området, har Microsoft byggt upp en hög kompetens kring hur data lagras och transporteras på ett säkert sätt.